Book møde

Bestil katalog

Vinduer har stor betydning for varmeregningen i dit nye hus

Udgivet d. 3. april 2023

Vinduerne er en stor del af dit nye hus. Udover, at de er afgørende for, at du kan få det helt rigtige lysindfald i hjemmet, så har de også betydning for dit varmeforbrug, og hvor meget varme der går tabt i dit hus.

Det er efterhånden blevet populært med store vinduespartier og ovenlysvinduer, og det forstår vi godt. Store vinduespartier sikrer nemlig et godt lysindfald i hjemmet, og det øgede lys får huset til at synes større. Generelt bliver nye huse bygget med flere vinduer, end de gjorde før i tiden, men i den forbindelse er det vigtigt at være sikker på, at dit hus bliver udstyret med lavenergivinduer. Ellers kan du risikere et stort varmetab i dit hus.

Varme forsvinder ud gennem vinduer

Varme forsvinder ud gennem alle vinduer, og jo flere vinduer, der er i dit hus, jo mere varme slipper der ud. Gennemsnitligt forsvinder syv procent af varmen ud gennem vinduerne. Er varmeisoleringen i vinduerne dårlig, kan du dog risikere, at mere varme går tabt. Sammenlignes varmetabet fra et vindue og en ydervæg, forsvinder der ca. fem gange så meget varme ud gennem et gammelt vindue som gennem en ydervæg. Et vindue kan til gengæld tilføre varme fra solen.

Hold øje med energitilskuddet

Vinduer har forskellige evner til at isolere og optage varme. Et energitilskud beskriver forholdet mellem det varmetilskud, der kommer fra solens stråler og den varme, der går tabt. Tabet af varme synliggøres ved hjælp af en U-værdi. Jo lavere værdien er, jo mindre varmetab har vinduet. Det er ikke blot U-værdien, som har betydning for energitilskuddet i vinduer. Andre forhold er bl.a., om karmen og rammen er godt isoleret, og om ruden har en høj g-værdi. En høj g-værdi indebærer, at der kommer meget gratis solvarme gennem vinduet.

Stigende krav til vinduers varmeisolering

I løbet af de seneste år er der kommet stigende krav til vinduers varmeisolering. Det betyder, at de vinduer, der monteres i dag skal svare til A-mærkede vinduer. Vinduer kan både være i to eller tre lag. Forskellen på de to er, at tre-lags ruder er tungere og tykkere pga. det ekstra lag. Derudover har de en bedre isoleringsevne. Vinduer, der har to lags glas giver lidt mere lys i dit hus, men der er ikke mange to-lags vinduer, som efterlever kravene i bygningsreglementet.

Tre-lags lavenergiruder er standard i et klimahus

Når du bygger et klimahus, er det altid inkluderet i prisen, at du får tre-lags energiruder træ/alu. Dermed er du altid sikret vinduer, som giver dig det mindst mulige varmetab og mindsker din varmeregning. Lavenergiruder er ikke det eneste, der altid er inkluderet i prisen, når du bygger med os. Med vores All Inhusive-koncept får du nemlig det hele med i prisen. Læs mere om konceptet.

Se vores katalog og bliv inspireret

Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.

Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.