Book møde

Bestil katalog

Vælg det rigtige tag til dit nye hus

Udgivet d. 6. januar 2023

Der er mange ting, som du skal forholde dig til, når du skal bygge nyt hus. Et af de valg du skal tage er, hvilket tag dit nye hus skal have. Taget har betydning for husets samlede udtryk, og der findes flere forskellige tagformer, der hver har sine fordele. Så hvilket tag skal du vælge? Læs med her, hvor vi giver dig nogle gode råd.  

Helt overordnet kan taget ses som husets femte facade. Udover, at det skal beskytte mod vind og vejr, har det gennem årene også været et vigtigt element, som f.eks. er blevet udsmykket med bemærkelsesværdige konstruktioner. Nogle af de mest anvendte tagformer herhjemme er: Saddeltag, ensidig taghældning og fladt tag.

 

Saddeltag: Sæt dit eget præg

Med et saddeltag får du et klassisk tag, som i mange år har været populært herhjemme. Det passer til de fleste hustyper og giver dig muligheder for at sætte dit eget præg på det. Det karakteristiske ved tagformen er, at det har en symmetrisk tagprofil, hvor der er to ubrugte og ens tagflader. Taget kan laves med forskellige hældninger – typisk fra 25 til 60 grader, men det mest almindelige er 45 grader. Jo stejlere taget er, jo bedre er det til at stå imod vejret. Er det over 60 grader, kaldes det et spidstag. Hos Klimahuse bygger vi altid vores huse med saddeltag på 25 grader.

Saddeltaget er et godt valg for dig, der vil have et loftrum og dig, der ønsker selv at sætte dit eget præg på taget. Tagets udtryk er nemlig forskelligt alt efter, om det bliver lavet med eller uden udhæng, med murede gavle eller med valm. Uanset, hvad du vælger, får du et pænt tag, der passer til de fleste huse og i de fleste områder.

 

Ensidig taghældning: Højt til loftet giver store og luftige rum

Huse med ensidig taghældning er nemme at kende, fordi taget kun har en hældning, og derfor er den ene side af huset en del højere end den anden. Tagformen er et godt valg, hvis du ønsker højt til loftet i den ene ende af huset. Det giver f.eks. ekstra plads til store vinduespartier, der bidrager til mere lys i huset og en følelse af, at der er mere plads. Den høje side af huset vender ofte med syd, fordi du herved får mere ud af solens stråler, mens rummene i den side af huset, der har en normal højde, ofte er lettere at holde kolde og f.eks. velegnet at etablere soveværelser i.

Tagformen er særligt til dig, der vil have et flot og minimalistisk tag, og dig, som ikke ønsker at gå med kompromis med arkitekturen. Når du vælger ensidig taghældning, har du rig mulighed for at få ovenlysvinduer og højt placerede vinduer, samtidig med at du får højt til loftet, og det bidrager til store, lyse og luftige rum.

Traditionelt set har tagformen været særlig populær i sommerhusområder, men flere og flere parcelhuse begynder at få ensidig taghældning. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der i mange kommuner skal søges dispensation for at bygge et hus med ensidig taghældning. Det skyldes, at tagets højeste side i mange tilfælde overskrider, hvad der er tilladt i lokalplanen.

 

Fladt tag: Minimalistisk udseende med stor indretningsfrihed

Et faldt tag kaldes også et built up-tag eller funkis. Taget er fladt på toppen, så det har ingen synlig tagkonstruktion. Der bygges en murkrone, og det er det, der giver indtrykket af et fladt tag. Selve taget ligger dog bag murkronen og har hældning. Den lille hældning er med til at sikre, at vand kan løbe væk fra taget. Det minimerer risikoen for fugtskader.

Med et fladt tag får du et tag med et meget enkelt og minimalistisk udseende. Udtrykket er tidløst og passer til alle hustyper. Et fladt tag er samtidig lettere, og færre bærende vægge er nødvendige, end hvis du vælger et tag med rejsning. Det giver dig rig mulighed for at indrette huset efter dine ønsker.

Se vores katalog og bliv inspireret

Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.

Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.