Når du bygger et nyt hus, er det vigtigt, at du tænker over, hvordan du får god ventilation i hjemmet. Ellers kan du risikere et dårligt indeklima, der kan være generende at opholde sig i.
Helt overordnet betyder ventilation, at luften bliver udskiftet – tit med udendørsluft. Der findes tre måder, hvorpå du kan få ventilation i dit nye hus: Naturlig, mekanisk og balanceret mekanisk ventilation.
Naturlig ventilation er den helt traditionelle måde, du kan få frisk luft ind i dit hus på, nemlig ved at åbne vinduer og døre. Det kan også være, at der er monteret udeluftsventiler som skyde- og spalteventiler på dine vinduesrammer, så du herigennem kan sikre, at der kommer frisk luft i dit hjem. Den naturlige ventilation sker pga. trykforskelle mellem den indendørs- og udendørsluft. Vind og/eller temperaturforskelle sørger for, at frisk luft suges ind i hjemmet, mens den indendørs luft suges ud. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få frisk luft i hjemmet – det afhænger bl.a. af vinden, og hvor mange vinduer og døre du åbner.
Naturlig ventilation er ikke en velegnet løsning i et nybygget hus, hvis den ikke kombineres med andre ventilationsformer. Særligt om vinteren vil du nemlig ikke både kunne sikre den tilstrækkelige luft i huset og samtidig undgå at tabe energi. Derfor har nye huse ofte et ventilationssystem.
Ved mekanisk ventilation sørger en eldrevet ventilator for, at luften løbende bliver udskiftet, så indendørsluften bliver udskiftet med ny og frisk luft. Er der tale om simpel mekanisk ventilation, kommer den friske luft fra udeluftsventiler. De kan sidde i ydermure og vindueskarme. Det er også vigtigt at sørge for, at luften kan flyde frit mellem rum, f.eks. under døre.
Balanceret mekanisk ventilation er et mere avanceret system end mekanisk ventilation. Her bliver luften suget ud fra f.eks. bad og bryggers, samtidig med at indblæsningsarmaturer sørger for, at der kommer frisk luft ind i opholdsrum. At systemet er balanceret mekanisk betyder, at det sørger for at balancere mellem den luft, der blæses ud og den luft, der suges ind. Man kan også få et balanceret ventilationsanlæg med varmegenvinding. Udover, at anlægget sørger for at udskifte luften, bliver den varme, som er i luften, der suges ud, genbrugt. På den måde er varmetabet ved ventilationen meget lille.
Der er flere grunde til, at det er vigtigt, at du har god ventilation i dit nye hus. Når du befinder dig i huset, bliver luften forurenet med partikler fra f.eks. madlavning, og der kommer bl.a. fugt i luften, når du går i bad. Sørger du ikke for løbende at få udskiftet luften, bliver den meget tung, og der kan hurtigt komme til at føles meget indelukket. Den tunge luft kan b.la. give dig hovedpine og øget træthed, og er der meget fugt i luften, er der øget risiko for, at der kommer skimmelsvamp.
De mange ulemper ved dårlig ventilation betyder også, at bygningsreglementet stiller krav til, at nye boliger skal ventileres. Konkret skal luftskiftet være på 0,30 liter pr. sekund pr. opvarmede etagekvadratmeter. Det indebærer, at luften bliver udskiftet mindst en gang hver anden time.
Når du bygger et klimahus, er du sikret et hus med et godt indeklima. Alle vores huse udstyres nemlig med et balanceret mekanisk ventilationsanlæg med kølefunktion. Anlægget sørger for at fordele og udskifte luften i huset. Det er især vigtigt i et nyt hus, der er godt isoleret. Bliver der ikke sat gang i luften, kan man nemlig blive mødt af en ”trykkende” luft, der er dårlig for indeklimaet.
Et balanceret mekanisk ventilationsanlæg er ikke det eneste, der er altid er inkluderet i prisen, når du køber et klimahus. Du kan f.eks. frit vælge mellem en luft til luft varmepumpe med komfortvarme under klinkerne eller en luft til vand varmepumpe med gulvvarme i hele huset. Vælger du førstnævnte, kobler vi ventilationsanlægget og varmepumpen sammen. Det indebærer, at luften, som blæses ud af varmepumpen, bliver en del af det kredsløb, som ventilationsanlægget sætter i gang, og du er sikret en god fordeling af luften i hele huset. Se mere om, hvad der er inkluderet i prisen, når du køber et klimahus.
Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.
Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.