Book møde

Bestil katalog

Skal du bygge stort eller småt?

Udgivet d. 29. marts 2021

Står du overfor at bygge nyt hus? Så ved du, hvor mange overvejelser det kræver. Og du kan måske endda nikke genkendende til tvivlsspørgsmålet – hvor stort skal huset være?


Det er både en af de første og en af de vigtigste overvejelser, når man bygger nyt, da det er afgørende for blandt andet funktionalitet, ruminddeling og økonomi. I det følgende præsenterer vi et par gode råd til, hvilke overvejelser du bør gøre dig.

Se på kvadratmeterprisen
Det kan være en idé at starte i det simple og tage et nærmere kig på kvadratmeterprisen og budgettet, da det hurtigt kan blive en dyr affære at bygge stort. Kvadratmeterprisen kan være en indikator, der kan sætte en øvre og nedre grænse, så du har et interval at arbejde indenfor i de videre overvejelser. Det er også en god idé at undersøge grundens størrelse, og hvor stor en bebyggelsesprocent, der er tilladt.

Det er samtidig vigtigt, at du har in mente, at det ikke kun er investeringen i huset, der bliver dyrere, når du vælger at bygge stort. Udgifter til for eksempel forbrug eller ejendomsskat vil ligeledes stige.

Hvilke behov skal huset opfylde?
Det næste du bør overveje i forhold til størrelsen på huset er, hvilke behov huset skal opfylde. Her kan du stille dig selv en række spørgsmål. Det er dog vigtigt at huske på, at med behov menes der, at det er ”need to have” og ikke ”nice to have”:
  • Hvor mange soveværelser har vi brug for?
  • Har vi brug for kontor/hjemmearbejdsplads?
  • Skal vi bruge et hobbyrum?
  • Hvor mange gæster skal vi kunne have plads til?
  • Har vi brug for mere end et badeværelse?
  • Skal vi have køkken-alrum?

Efterfølgende kan du så begynde at tænke over, hvad du ellers kunne ønske dig at få plads eller råd til, men som du også kan undvære – altså ”nice to have”. Det kunne for eksempel være walk-in-closet, hjemmebiograf, hjemmebar, eller hvad du nu ellers går og drømmer om.

Hvad er dine fremtidige behov?
Det næste du bør overveje, i processen, er fremtiden. Denne del har mange notorisk svært ved, fordi fremtiden kan synes usikker. Det er dog vigtigt at gøre sig overvejelser om, om du får brug for mere plads i fremtiden, end behovet er lige nu. Skal du for eksempel have (flere) børn? Har børnene brug for mere plads, når de bliver ældre?

Men hvis det er for svært at spå om, hvorvidt du får brug for mere plads i fremtiden eller ej, kan det også være en idé at tænke udvidelsesmuligheder ind i indretningen. Indret huset så der er gode muligheder for tilbygning, således at det både bliver nemmere og billigere at udvide, hvis det en dag skulle blive aktuelt.

Der dukker med garanti også mange andre overvejelser og tvivlspørgsmål op. Det kan være, du overvejer, om huset kunne synes større med højt til loftet, eller om du kunne spare kvadratmeter ved at effektivisere planlægningen. Men når du bygger med Klimahuse, rådgiver vi hele vejen – uanset hvilke bekymringer eller overvejelser du måtte ligge inde med. Vi er altid klar til at hjælpe og svare på dine spørgsmål, du skal bare ringe eller sende en mail.

Se vores katalog og bliv inspireret

Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.

Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.