Book møde

Bestil katalog

Maksimér udbyttet af dit solcelleanlæg

Udgivet d. 1. juni 2024

Når du bygger med Klimahuse, får du et selvforsynende lavenergihus. Det betyder, at du blandt andet får et solcelleanlæg med i prisen. For at mærke udbyttet af dit solcelleanlæg er det vigtigt, at det yder optimalt. Alt fra størrelse, placering og vedligeholdelse til, hvorvidt du bør overveje en batteriløsning, har alt sammen betydning for dette. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du bedst muligt kan optimere dit solcelleanlægs ydeevne for maksimal energiproduktion.

Placeringen er afgørende

Det er ikke helt lige meget, hvor dit solcelleanlæg er placeret – tværtimod. Placeringen spiller en afgørende rolle for, at anlægget yder fyldestgørende. Sørg for, at dine solceller er placeret et sted, hvor de bliver maksimalt eksponeret for sollys i løbet af dagen. Ideelt set bør dit solcelleanlæg vende mod syd for at fange solens lys bedst muligt.

Hvor stort skal solcelleanlægget være?

Når du overvejer, hvilken størrelse, dit solcelleanlæg skal have, er der flere faktorer, der spiller ind. For det første bør du danne dig et overblik over dit energiforbrug. Hertil er det vigtigt at påpege, at du ikke nødvendigvis skal fokusere på, at anlægget skal producere al den strøm, du har brug for. Det er lige så meget et spørgsmål om dit behov, og hvor stor en del af dit forbrug, du gerne vil have dækket af solenergien. Jo mere energi, des større solcelleanlæg.

En anden faktor, der gør sig gældende i forhold til størrelsen på solcelleanlægget, er plads. Du skal nemlig også have plads til selve anlægget. Du kan altså ikke udelukkende lade dit energiforbrug føre an.

Elforbrug i et hus fra Klimahuse

Eksemplerne er fra tre Klimahuse, der er byggede og beboede. Her er det årlige elforbrug lavt. I det første eksempel, er differencen mellem forbrug og solcelleproduktion på 1.706 kWh. I det andet eksempel viser differencen 2.344 kWh. Begge har derved et mindre forbrug end gennemsnittet i Danmark på 4.500 kWh for en familie på fire. Familierne har altså ikke haft andre udgifter til drift og forbrug i husene. Det sidste eksempel har et samlet forbrug på 4.141 kWh. Huset er opført med et 2,4 kW solcelleanlæg. Igen har familien ikke haft ekstra udgifter til varme.

Overvej en batteriløsning

Et solcelleanlæg med batteri gør, at du kan gemme den overskydende strøm, du ikke bruger. Du kan altså benytte dig af den overskydende strøm på et andet tidspunkt, hvor sollyset ikke viser sig. Hermed opgraderer du dit almindelige anlæg, der ellers kun giver strøm, når lyset rammer det. Med en batteriløsning kan du altså optimere din energiproduktion og mindske dit behov for at købe eventuel ekstra strøm.

Hold øje med dit solcelleanlæg

Et støvet og snavset solcelleanlæg er et træt solcelleanlæg. Og det producerer mindre strøm. Derfor kan det være væsentligt for dig at have vedligeholdelse i baghovedet. Ofte klarer regnen den overfladiske rengøring for dig, men det er stadig en god idé at holde øje med anlægget fra tid til anden. Er der pollensæson, faldende efterårsblade eller alger i lange baner, bør du rengøre solcellerne. Når du løbende vedligeholder, kan du være sikker på, at anlægget gør sit arbejde fuldt ud. Så kan du blot læne dig tilbage og nyde godt af solens energi.

Se vores katalog og bliv inspireret

Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.

Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.