Book møde

Bestil katalog

Blower door-test: Sørg for, at dit nye hus ikke er utæt

Udgivet d. 1. marts 2023

Som nybygger eller kommende nybygger har du måske hørt om en blower door-test, men ved du, hvad det er, og hvilken betydning det har for dit nye hus? Ellers så læs med her, hvor vi giver dig et overblik.

Måske er dit nye hus ved at stå færdigt, eller måske er du stadig ved at overveje, om dit nye hus skal være et nybyggeri. Inden du får overleveret nøglerne til dit nybyggeri og flytter ind, er det et krav, at der er blevet gennemført en blower door-test. Med testen bliver det kontrolleret, om dit hus er utæt.

Hvorfor er det vigtigt, at mit nye hus er tæt?

Der er flere grunde til, hvorfor det er vigtigt, at dit hus er tæt. Er det utæt, går der en del varme tabt, fordi varmen siver ud gennem døre, vinduer og sprækker i byggeriet. Det betyder, at du skal bruge mere varme på at holde en god temperatur i dit hus. Mens varmen siver ud forskellige steder i dit hus, kommer kold udeluft ind, og det kan give træk. Det mærker du f.eks. ved, at vægge og gulve føles kolde, når du rører ved dem. Utætheder sænker ikke kun komforten i huset og øger din varmeregning, de kan samtidig være til skade for dit hus. Er den luft, der trænger ind meget fugtig, kan du risikere, at der kommer fugtskader som råd og skimmelsvamp.

Hvordan ved jeg, at der er udført en blower door-test på mit nye hus?

Det har siden 1. april 2006 været et lovkrav i bygningsreglementet, at nye huse skal kontrolleres for, om de er tætte. Det er dit ansvar som nybygger, at tæthedsprøven bliver gennemført. Køber du dit hus gennem et typehusfirma, er det dog dem, der sikrer, at testen er gennemført, før du overtager huset. I det tilfælde skal du bede typehusfirmaet om at få testrapporten.

Hvordan foretages en blower door-test?

Ifølge bygningsreglementet er det et krav, at tæthedsprøven bliver gennemført, når huset er bygget færdigt. Det vil sige, når alle døre og vinduer er færdigmonteret, når dampspærren ikke længere kan ses, og når alle installationer er monteret, f.eks. varme, ventilation, el m.m. Selvom det ikke er et krav, kan det dog være en god idé at gennemføre testen, mens dampspærren fortsat er synlig. På den måde kan utætheder opdages og udbedres, inden væg, loft etc. bliver opsat.

Testen udføres ved, at der i døråbningen bliver monteret et særligt apparat, som har en indbygget ventilator. Ud fra under- og overtryk viser ventilatoren, om luft trænger ind og siver ud af utætheder og sprækker. Bliver det ved testen konstateret, at der er utætheder, kan de identificeres ved at bruge et temperaturfølsomt kamera (også kaldet termografi), ved at bruge røg og ved at måle lufthastigheder.

Byg med Klimahuse og overtag dit hus uden risiko

Når du bygger nyt hus med Klimahuse, er det vigtigt for os, at du overtager dit nye hus uden risiko. Vi udfører selvfølgelig en blower door-test, så du er sikker på, at du flytter ind i et tæt hus, og vi overholder tætheden til lavenergibyggeri. Almindelig BR18 huse skal overholde en tæthed på 1l/s/m², hvorimod lavenergibyggeri skal overholde en tæthed på 0,7l/s/m².

Derudover funktionsafprøver og indregulerer vi huset samt gennemfører en fugtighedsrapport, så vi er helt sikre på, at huset er helt tørt. En ekstra bonus er, at du får prisgaranti i hele byggeperioden, og du betaler først, når du overtager huset. Vores forskellige tiltag, som gør, at du kan overtage dit nye klimahus uden risiko, er en del af vores All Inhusive-koncept. Konceptet består også af en klimapakke og forskellige tilvalg uden ekstraregning. Se mere om konceptet. Du er også altid velkommen til at kontakte os på salg@klimahuse.com eller tlf. +45 42 12 33 22, hvis du vil at høre mere.

Se vores katalog og bliv inspireret

Vil du gerne have inspiration til, hvordan dit nye, miljøvenlige drømmehus kan se ud? Så tag et kig i vores katalog. Du kan blandt andet blive klogere på vores hustyper, hvordan vi sammen med dig skaber et miljørigtigt alternativ samt se en masse billeder fra vores tidligere byggeprojekter. Og så får du selvfølgelig også mere viden om, hvem vi er.

Bestil vores katalog her og få en online udgave leveret direkte i din indbakke.